Nästa aktivitet

Senaste bildernaFölj oss på Facebook

SmHF på Facebook

Bli medlem

Bli medlem idag!

Bloggalternativ


Skriv eller redigera inlägg
Hur skriver man inlägg?

Smålands Herpetologiska Förening

Rapport och bilder från Save the Frogs Day

Till att börja med vill vi i Smålands Herpetologiska Förening rikta ett stort tack till alla medarrangörer och deltagare på Save the Frogs Day i lördags, det blev en fantastiskt lyckad dag med bra väder (trots lite lätt regn på förmiddagen) och många besökare, verkligen jätteroligt att så många kunde komma!

Grodaktiviteterna började med att Susanne Forslund från Länsstyrelsen i Kalmar höll ett föredrag för barnen om den grönfläckiga paddan ”Steffe”. Ett 30-tal barn lyssnade på hur det gick till när Steffe, tillsammans med sina många syskon och kusiner, flyttade från Skåne, via Nordens Ark på västkusten, till Ottenby för tre år sedan.

susanne steffe1 350x233 Rapport och bilder från Save the Frogs Day

Susanne Forslund från Länsstyrelsen i Kalmar berättar för barnen om när den grönfläckiga paddan "Steffe" flyttade till Ottenby. Foto: Dennis Hägg

Efter Susannes föredrag fick barnen gå en tipsrunda med frågor om groddjur och måla grodbilder, som senare blev till ett stort kollage.

barn grodor 350x233 Rapport och bilder från Save the Frogs Day

Två flickor som målade fina groddjur. Foto: Dennis Hägg

Föreningen hade ställt upp två bord där vi delade ut broschyrer med information om oss, kommande aktiviteter, undvikande av smittspridning och lite annat. Vi hade även ett bord med litteratur om groddjur som besökarna fick bläddra i. Mellan föredragen visade vi upp bildspel med svenska och exotiska groddjur och spelade CD-skivor med grodspel.

bordet2 233x350 Rapport och bilder från Save the Frogs Day

Föreningens bord med litteratur och broschyrer. Foto: Dennis Hägg

Efter detta höll professor Claes Andrén (Nordens Ark) ett föredrag, där han berättade om de svenska groddjuren och varför många groddjur är hotade. Han fick även svara på många svåra frågor från de intresserade och kunniga barnen.

claes andren 233x350 Rapport och bilder från Save the Frogs Day

Professor Claes Andrén (Nordens Ark) berättar om de svenska groddjuren. Foto: Dennis Hägg

Efter Claes föredrag fick barnen avsluta sina grodbilder och de som inte gått tipsrundan göra det. Herpetologerna i gänget kunde inte hålla sig från att leta grod- och kräldjur och letade bland annat upp fyra huggormar som fotades friskt (mer om detta i inlägget bilder från helgens herpande på Öland). Tidningen Ölandsbladet besökte oss och ställde lite frågor om dagens evenemang.

Vi åt en gemensam middag på restaurang Fågel Blå och därefter började kvällens program (som var mer riktat mot en äldre publik) med ett föredrag av Susanne Forslund från Länsstyrelsen i Kalmar. Hon berättade om projektet LIFE-BaltCoast och återutsättningen av de grönfläckiga paddorna vid Ottenby för drygt 50 besökare från olika delar av landet. Claes Andrén tog därefter vid och höll ett föredrag om problematiken och lösningar för groddjurens svåra situation.

innan foredrag 350x233 Rapport och bilder från Save the Frogs Day

Några av besökarna i väntan på kvällens föredrag. Foto: Dennis Hägg

När föredragen och efterföljande frågor var avslutade begav vi oss ut till dammarna vid Ottenbys fågelstation och fick där lyssna till ett par grönfläckiga paddor som spelade friskt. Vi hittade en åkergroda men inga grönfläckiga paddor inom fotoavstånd i dammarna. Efter att de flesta besökare hunnit åka hem gjorde några av oss ett sista försök vid fyrbyn och hittade till slut en adult grönfläckig padda alldeles utanför Naturum Ottenby. En perfekt avslutning på en alldeles underbar dag!

bufo viridis 350x242 Rapport och bilder från Save the Frogs Day

En något dammig grönfläckig padda hittades till slut utanför Naturum Ottenby. Foto: Dennis Hägg

Fler bilder från dagen finns på detta foruminlägg. Lyssna även till Susanne Forslund som berättar om dagen i P4 Kalmar.

 Rapport och bilder från Save the Frogs Day

Om författaren Dennis Hägg

Sekreterare och webmaster i SmHF.


2 maj, 2012 kl 21:48, , Aktiviteter, 3 kommentarer


Kommentarer


Trackbacks

  1. Bilder från helgens herpande på Öland - SmHF – Smålands Herpetologiska Förening
  2. Save the Frogs Day, Ottenby (Öland) - SmHF – Smålands Herpetologiska Förening
  3. Save the Frogs Day 2013 - SmHF – Smålands Herpetologiska Förening


Kommentera


Kommentarer som läggs in visas även automatiskt på vår Facebooksida

Logga in med: Eller fyll i följande fält:
Kontakt


SmHF c/o Eike Amthauer
Yggesbovägen 5
38897 Halltorp
Telefon: 073-0724583
Org. nr. 802456-5114
ordforande@smhf-herp.se