Nästa aktivitet

Senaste bildernaFölj oss på Facebook

SmHF på Facebook

Bli medlem

Bli medlem idag!

Bloggalternativ


Skriv eller redigera inlägg
Hur skriver man inlägg?

Smålands Herpetologiska Förening

Exkursion till Öland

Nu på söndag (10/7) åker vi till Ölands södra udde för att leta den vackra men tyvärr mycket sällsynta grönfläckiga paddan. Den var relativt vanlig på Öland för ungefär 100 år sedan men har sedan dess minskat kraftigt i antal och på 1990-talet ansågs den vara utdöd på ön. Länsstyrelsen i Kalmar har, med hjälp av Nordens ark, under de senaste åren planterat ut grönfläckiga paddor vid Ottenby fågelstation på Öland och ifjol (hösten 2010) hittade man för första gången på många år nyfödda ungar. I år finns fyra grönfläckiga paddor inrapporterade på Artportalen från Öland och med lite tur ska även vi få syn på någon.

Vi möts upp vid Kalmar station kl. 11.00 på söndag förmiddag och åker därefter i samlad trupp ner till Ölands södra udde och Ottenby. Eventuellt kommer vi att göra ett stopp vid Grönhögen för att se om vi hittar någon ätlig groda (är det någon som vet mer om den population av ätliga grodor som ska finnas där får ni gärna lämna en kommentar här nedan eller skicka mig ett mail). Under eftermiddagen har vi tänkt grilla lite och mat samt grill (t.ex. engångsgrill) får var och en ordna med själv. Utöver mat kan kamera och lämpliga kläder vara bra att ha med (tänk på att det brukar blåsa rätt bra nere vid Ottenby). Vi avslutar dagen någon gång på eftermiddagen när alla känner sig nöjda.

OBS! Glöm inte att anmäla er till Daniel Claesson, 073-3667811. Hoppas att så många som möjligt kan följa med!

Fler länkar för den som vill läsa mer om den grönfläckiga paddan:
Faktablad Grönfläckig padda (pdf)
Åtgärdsprogram för bevarande av grönfläckig padda (Bufo viridis)
Grönfläckiga paddans (Bufo viridis) ekologi, status och framtid på Öland (pdf)

Uppdatering: Läs vår rapport från exkursionen

bufoviridis1 250x185 Exkursion till Öland

Adult grönfläckig padda (Skåne, 2010)

 Exkursion till Öland

Om författaren Dennis Hägg

Sekreterare och webmaster i SmHF.


4 juli, 2011 kl 12:06, , Exkursioner, 1 kommentar


Kommentarer


Trackbacks

  1. Save the Frogs day, Ottenby (Öland) - Smålands Herpetologiska Förening


Kommentera


Kommentarer som läggs in visas även automatiskt på vår Facebooksida

Logga in med: Eller fyll i följande fält:
Kontakt


SmHF c/o Eike Amthauer
Yggesbovägen 5
38897 Halltorp
Telefon: 073-0724583
Org. nr. 802456-5114
ordforande@smhf-herp.se