Nästa aktivitet

Senaste bildernaFölj oss på Facebook

SmHF på Facebook

Bli medlem

Bli medlem idag!

Smålands Herpetologiska Förening

Foderdjur till salu

Medlemmar i SmHF har möjlighet att köpa foderdjur till mycket förmånliga priser, pengarna går dessutom oavkortat till föreningens kassa. De foderdjur som erbjuds i dagsläget är följande:

Bananflugor (Drosophila melanogaster) - 20 kr/kultur.
Ärtbladlöss (Acyrthosiphon pisum) - 20 kr/kultur.
Argentinska kackerlackor (Blaptica dubia) - 50 öre/st. Begränsad mängd för tillfället.

Dessa foderdjur finns att hämta i Hovmantorp och kan eventuellt tas med till Växjö eller på någon av föreningens träffar. Kontakta Dennis Hägg, telefon: 070-2421948, för beställning.

Möss i alla storlekar (pris beroende på mängd) och argentinska kackerlackor (Blaptica dubia), 50 öre/st, finns att köpa i närheten av Kalmar. Kontakta Henrik Petersson för mer information.


Odling av foderdjur

Argentinska kackerlackor (Blaptica dubia)
Sköter sig i stort sett själv. Håll dem varmt (ca 32 grader) och fuktigt i en ventilerad men rymningssäker plastlåda och erbjud dem gömställen i form av äggkartonger eller liknande, man kan även ha jord i botten som de kan gräva ner sig i. Mata med ekologiska grönsaker och t.ex. hund-/kattmat i pelletsform. Storleken varierar från ca 4-5mm (nykläckta) till ca 4cm (fullvuxna) och är lämplig till en mängd olika djur. Kan användas som alternativ till syrsor. Argentinska kackerlackor förökar sig normalt sett inte i svenska hem och räknas inte som skadeinsekt.

Ärtbladlöss (Acyrthosiphon pisum)
Odla ärtor i t.ex. ölglas i plast, använd jord eller hushållspapper som hålls fuktigt i botten på glaset och täck över glasen med tyg. När ärtorna börjar växa tillsätts ett par ärtbladlöss. Odla nya ärtor med ca 2 veckors mellanrum. Ärtbladlössen blir ett par mm stora och lämpar sig bäst till t.ex. pilgiftsgrodor och små ödlor. Ärtbladlöss går inte på andra växter än ärtor.

Bananflugor (Drosophila melanogaster)
Gör smet och häll upp i t.ex. ölglas i plast, stoppa ned en bit kartong eller toapappersrulle och häll ner lite flugor. Dessa flugor flyger inte (vinglösa) men täck över burken med tyg eller en strumpbyxa. Sätt nya kulturer med ca 2 veckors mellanrum. Passar bra till små grodor och ödlor. Olika recept på smet finns på denna sida.

Kontakt


SmHF c/o Eike Amthauer
Yggesbovägen 5
38897 Halltorp
Telefon: 073-0724583
Org. nr. 802456-5114
ordforande@smhf-herp.se