Nästa aktivitet

Senaste bildernaFölj oss på Facebook

SmHF på Facebook

Bli medlem

Bli medlem idag!

Smålands Herpetologiska Förening

Aktiviteter 2011

<<- Tillbaka till årets aktiviteter

Lördag 26:e mars. Fältexkursion, Jordtorpsåsen på Öland.

Premiärexkursionen för föreningen blev en oförglömlig promenad bland den täta djungeln av hassel och taggbuskar. Trots att vi lämnat våra machetes hemma tog vi oss med mycket möda fram till jordtorpsåsens dammar (och till slut även tillbaka).

Mycket is låg kvar och vi var något tidigt ute för åkergroda men fyra större vattensalamandrar med början till lekdräkt och fyra långbensgrodor hittade vi. Ett par bilder från exkursionen finns här.

Triturus cristatusRana dalmatina

OBS! Inställt lördag 7:e maj

Lördag 7:e maj. Fältexkursion, Värsnäs naturreservat i Kalmar.

- Här kan vi få se huggorm i full färd med parning.

Vi möts upp vid Kalmar golfklubbs parkering kl 11.00. Vi tar oss därifrån ut till den lokal som ligger vid vattnet. Vi avrundar dagen någon gång på eftermiddagen när alla är nöjda.

Lördag 28:e maj. Fältexkursion, Ismanstorpsborg på Öland.

- Här kommer vi leta efter den hemliga hasselsnoken. Med lite tur kommer vi att hitta denna skygga orm. Vi kommer även ha möjlighet att få se åkergroda, långbensgroda och snok.

Vi möts upp på Ölands köpstads norra parkering (närmast ölandsbron) kl 11.00. Vi åker i samlad trupp upp mot Ismanstorp. Vi kommer avrunda dagen med att grilla korv. Avfärd kommer ske sent på eftermiddagen. Grillförnödenheter tar respektive sällskap med sig. Oömma skor är att föredra.

OBS! Efter detta finns eventuellt möjlighet att följa med SkHF till Gotland (se även Övriga fältexkursioner), kontakta Petter Albinson, exkursionsansvarig i SkHF, tel. 0704 - 48 00 41 vid intresse.

Fredag - söndag, 3-5:e juni. SHR:s riksläger i Jukkasjärvi

- Här kan vi se huggorm, skogsödla, vanlig groda och inte minst midnattssol.

Årets riksläger arrangeras av NNHF och kommer att hållas i Jukkasjärvi. Vår guide under lägret är Stefan Andersson. NNHF och Stefan kommer att åka upp under torsdagen den 2 juni, men de officiella rikslägeraktiviteterna börjar på fredagen den 3 juni. Mer information om rikslägret finns på denna sida (scrolla ner till slutet).

Sista anmälningdagen till årets riksläger är 15 maj 2011. Anmäl dig till NNHF, e-postadress nedan.

Har ni frågor och funderingar så kan ni höra av er till Danne Andersson på mobil 070-687 09 00 eller via mail nnhfse@gmail.com
Stefan Andersson kontaktas på 070-525 74 34

Söndag 10:e juli. Fältexkursion, Ölands södra udde.

- Här ska vi försöka hitta den sällsynta Grönfläckiga paddan och titta på det rika fågellivet som finns nere vid Långe Jan och fågelstationen. Vi ska även grilla lite under eftermiddagen.

Kl. 11.00 möts vi upp vid Kalmar station för vidare färd mot Öland. Ta med mat att grilla och en egen grill. (Givetvis kan ett gäng gå ihop och dela, bara ni pratar ihop er om det innan).

Läs gärna vår rapport från exkursionen.

Lördag 27:e augusti. Expo Syd, Kristianstad.

- Vi försöker ordna samåkning ner till Sveriges största mässa för tropiska djur, Expo Syd, i Kristianstad. Föreningen kommer att ha ett eget bord där vi delar ut broschyrer och gör lite reklam för föreningen. Se var vi finns på sidan kom och prata herpetologi med oss på Expo Syd.

Kontakta Daniel Claesson om du har tänkt köra ner och har plats över i bilen eller behöver skjuts, samt även om du är intresserad av att vara med vid vårt bord och representera föreningen.

I samband med Expo Syd firar SHR 40 år med exkursioner och jubileumsfest under helgen. För mer information om detta se inbjudan till jubileumsfest.

Läs gärna vår rapport från Expo Syd.

Söndag 4:e september. Naturens dag, Osaby.

- Föreningen har bord på Naturens dag i Osaby (ett par mil söder om Växjö). Under Naturens dag samlas försäljare av ekologiska och lokala produkter vid Osaby säteri. På andra platser runtom säteriet kommer det att finnas information och aktiviteter som anordnas av olika föreningar (däribland Smålands Herpetologiska Förening) och organisationer som arbetar med verksamheter som berör natur och miljö på olika vis. Det kommer också att finnas musikunderhållning samt möjligheter att köpa en ekologisk lunch eller fika. Det anordnas också kortare utflykter och speciella barnaktiviteter.

Vi kommer att anordna en liten tipsrunda med frågor om groddjur och kräldjur, samt dela ut broschyrer och prata föreningsliv. Vill du hjälpa till att ordna med detta? Hör av dig till Daniel Claesson.

Läs mer om Osaby säteri på deras hemsida eller på Naturskyddsföreningens sida om Osaby. Se även blogginlägget tävla med SmHF och vinn fina priser.

Se bilder från Naturens dag och resultat på tipsrundan.

Lördag 26:e november. Föreningsträff, Vassmolösa.

Vi träffas hemma hos ordf. Daniel för bl.a. gemensam middag, filmkväll och möte. Läs mer på denna sida.


Övriga fältexkursioner

Nedanstående exkursioner arrangeras av SkHF, men även medlemmar i SmHF är välkomna. Observera att programmet är preliminärt. De datum som saknas kommer att presenteras här på hemsidan senare. Intresseanmälan för dessa exkursioner görs till Petter Albinson, exkursionsansvarig i SkHF, tel. 0704 - 48 00 41.

Söndag 27:e mars. Huggormsexkursion till Grötvik (Halmstad) och/eller Hovs hallar.

Lördag 23:e april. Exkursion till Ljungavångens naturreservat.
Lökgroda och långbensgroda. Lövgroda om våren är tidig.

? Snokexkursion i Blekinge tillsammans med föreningen Amazonas.

Lördag 14:e maj. Exkursion till Skoghuset.
Lövgroda och klockgroda.

? Exkursion till Stenshuvuds nationalpark.
Sandödla, långbensgroda och huggorm.

Lördag - tisdag, 28-31:e maj (preliminärt). Resa till Gotland.
Gotlandssnok och grönfläckig padda.

Söndag 12:e juni. Exkursion till Käglinge.
Ätlig groda.

Kontakt


SmHF c/o Eike Amthauer
Yggesbovägen 5
38897 Halltorp
Telefon: 073-0724583
Org. nr. 802456-5114
ordforande@smhf-herp.se