Nästa aktivitet

Senaste bildernaFölj oss på Facebook

SmHF på Facebook

Bli medlem

Bli medlem idag!

Bloggalternativ


Skriv eller redigera inlägg
Hur skriver man inlägg?

Smålands Herpetologiska Förening

Svar på tipsrundan från Save the Frogs Day och vinnare

Vi har nu rättat svaren som lämnades in till Save the Frogs Days tipsrunda. Alla var jätteduktiga på att svara, roligt att se så mycket ni visste om groddjuren! Allra flest rätta svar fick Tilda Järnetun i Trekanten som prickade in hela 12 av 12 möjliga, stort grattis! Du får en jättefin pannlampa som friluftsbutiken outnet.se har sponsrat oss med. Bland de vuxna klarade även Tomas Järnetun i Kalmar av samtliga frågor.

Andraplatsen, med ett enda ynka fel, delas av Izac Backlund (Tumba), Lina Järnetun (Trekanten), Vilma Elmerkind (Kalmar), Adam Backlund (Tumba), Lisa Samuelsson (Målsryd) och Adam Lingerhed (Växjö). Stort grattis även till er! Andrapriserna består av bokmärken, klistermärken, armband, pins, mjukisdjur, affischer och en bok. Vilka priser ni får avgör lotten och er ålder, ni kommer att få era priser skickade till er.

Alla övriga deltagare får ett vackert vykort med grodmotiv i brevlådan.

De rätta svaren på frågorna med en kort förklaring till varje fråga:

Fråga 1. Vad gör groddjuren i Sverige på vintern?

1. De flyttar söderut till varmare ställen
X. De övervintrar nere i marken eller på sjöbotten
2. De klarar kylan bra och är aktiva även under vintern

Groddjuren i Sverige klarar inte av kylan på vintern. Därför kryper de flesta ner i marken där det inte fryser och några övervintrar på botten av dammar eller sjöar.

Fråga 2. Hur andas grodyngel?

1. De andas med gälar, ungefär som fiskar
X. De andas luft vid vattenytan med deras lungor
2. De behöver inget syre och andas inte alls

Så här i efterhand var denna fråga kanske lite underligt ställd, då man faktiskt kan säga att grodyngel både har gälar och lungor och vi har därför gett rätt för både svar 1 och X. Under större delen av livet som grodyngel andas grodynglen med gälar undet vattnet men medan de växer bildas sakta men säkert även lungor. Ungefär när benen börjar växa fram och tiden närmar sig för ynglen att krypa upp på land, börjar ynglen att andas med lungor istället för gälar och man kan se dem simma upp till vattenytan för att andas. Lungorna är färdigutvecklade när ynglen lämnar vattnet.

Som alltid finns det undantag, till exempel hittade man ganska nyligen en groda som helt saknar lungor (många salamandrar saknar också lungor och andra har kvar sina gälar hela livet) och istället andas med huden.

Fråga 3. Vad äter vuxna grodor?

1 Inte alls. Grodor äter endast när de är yngel
X De är vegetarianer och äter olika växter
2 Olika småkryp och maskar

Av alla grodor i världen finns det ingen som är vegetarian, men vilken mat de äter beror mycket på hur stor grodan är. De små pilgiftsgrodorna kan äta pyttesmå kvalster medan stora grodor som goliatgrodan till och med kan äta möss.

Fråga 4. Vilka av följande djur hör till groddjuren?

1. Grodor, paddor, maskgroddjur, salamandrar
X. Grodor, paddor, ödlor
2. Grodor, paddor, krokodiler

Förutom grodor och paddor är det salamandrar och maskgroddjur som räknas till groddjuren. Salamandrar ser visserligen ut som ödlor men är alltså närmare släkt med grodor och paddor än kräldjuren. Maskgroddjuren påminner lite om daggmaskar – långa, smala och saknar ben – och lever oftast nedgrävna i marken, de finns främst i tropiska länder och man har inte hittat några maskgroddjur i Europa.

Fråga 5. Hur många groddjursarter finns det i Sverige?

1. 9
X. 11
2. 13

Hela 13 olika groddjursarter finns det i Sverige, de flesta endast i södra Sverige. För att räkna upp alla är de: vanlig groda, åkergroda, långbensgroda, lökgroda, lövgroda, klockgroda, ätlig groda, gölgroda, strandpadda, vanlig padda, grönfläckig padda, större vattensalamander och mindre vattensalamander. Se även sidan djur i Småland för mer information om de arter man kan hitta i Småland.

Fråga 6. Ungefär hur många groddjursarter finns det i hela världen?

1. 60
X. 600
2. 6000

Det är lite svårt att säga exakt hur många arter som finns, då många arter försvinner och forskare upptäcker att en art kanske egentligen är flera. I skrivande stund är siffran faktiskt närmare 7000 (6771st) enligt AMNH och troligtvis finns det många arter som forskarna inte har hittat ännu.

Fråga 7. Hur sköter de flesta grodor sina barn?

1. Mamman och pappan hjälps åt att mata sina barn och lär dem hur man jagar
X. Efter att mamman lagt sina ägg lämnar hon dem. Barnen klarar sedan sig själva
2. Endast pappan skyddar och tar hand om barnen

De flesta grodor lägger sina ägg och sedan får barnen klara sig själva. Grodynglen vet själva redan från födseln när det är dags att kliva upp på land och hur man hittar mat. Några undantag finns dock, till exempel tar många pilgiftsgrodor hand om sina barn medan de är yngel genom att mata dem med obefruktade ägg och skydda dem från fiender.

Fråga 8. Varför spelar grodhanarna på våren?

1. De försöker locka till sig honor för att para sig
X. De försöker locka till sig insekter för att äta dem
2. De försöker skrämma bort fåglarna som äter deras mat

Hanarna visar för honorna att de är starka och friska genom att spela så vackert de kan för honorna. Om honan tycker om det hon hör kommer hon fram till hanen, som omfamnar henne och sitter kvar på hennes rygg tills hon lägger sina ägg.

Fråga 9. Är det tillåtet att fånga grodor och ha dem som husdjur?

1. Nej, alla svenska groddjur är fridlysta och vildfångade groddjur är förbjudna
X. Ja, man får fånga högst fem groddjur varje år
2. Ja, men endast från sin egen tomt

Man får inte fånga grodor för att ha dem i akvarium/terrarium (undantag finns för att studera utvecklingen hos de vanligaste arterna, men man måste då sätta tillbaka dem på samma plats där man hittade dem då de vuxit upp).

Vill man ha grodor som husdjur kan man istället köpa grodor som fötts och vuxit upp i fångenskap. Genom föreningar som SmHF kan man få kontakt med privatpersoner som föder upp grodor och tips och råd om hur man sköter om dem.

Fråga 10. Hur håller groddjuren kroppsvärmen när det är kallt?

1 De samlas i stora mängder och sitter nära varandra när de fryser
X De kan inte ändra sin egen kroppsvärme, den beror på temperaturen i luften
2 De hoppar omkring tills de blir varma

Till skillnad från däggdjuren (som oss människor) kan inte groddjuren göra någon egen värme, det kallas även att de är kallblodiga. Därför måste groddjuren skydda sig både från kyla och värme, genom att till exempel krypa ner i marken när det blir för kallt eller varmt.

Fråga 11. Hur ser man skillnad på grodor och paddor?

1. Grodor har slätare och blankare hud än paddor. Paddor har vårtor på kroppen och en knöl bakom varje öga
X. Grodor har fyra tår på varje fot och paddor har bara tre
2. Grodor är gröna och paddor är bruna

Både grodor och paddor har (oftast) fyra tår på varje fot fram och fem på varje fot bak och såväl grodor som paddor kan ha en mängd olika färger – det finns både gröna paddor och bruna grodor. Ett bra kännetecken för paddor är den tjockare huden som är full av vårtor och en stor knöl bakom varje öga.

Fråga 12. Vad händer om en salamander skulle bli av med en bit av svansen eller benet?

1. Den förlorade kroppsdelen växer så småningom ut igen
X. Ingenting, den får klara sig utan denna kroppsdel
2. Salamandern sätter fast växtdelar för att ersätta kroppsdelen

Salamandrar är kända för att kunna återbilda kroppsdelar som de blivit av med. Hur de gör detta är en fråga som många forskare tycker är väldigt intressant, tänk om de skulle kunna klura ut hur salamandrarna gör och hitta ett sätt för oss människor att göra på samma sätt – ganska fascinerande, eller hur?

 Svar på tipsrundan från Save the Frogs Day och vinnare

Om författaren Dennis Hägg

Sekreterare och webmaster i SmHF.


4 maj, 2012 kl 15:08, , Aktiviteter, 4 kommentarer


Kommentarer


Daniel, 8 maj, 2012 kl 21:42:

Kommer vinnarna presenteras här ?

 

Dennis Hägg på Facebook, 8 maj, 2012 kl 22:04:

Vinnarna står i början av inlägget.

 

Daniel Claesson på Facebook, 8 maj, 2012 kl 23:03:

Åfan missade det hehe *sry*

 

Dennis Hägg på Facebook, 9 maj, 2012 kl 15:24:

:)

 

Kommentera


Kommentarer som läggs in visas även automatiskt på vår Facebooksida

Logga in med: Eller fyll i följande fält:
Kontakt


SmHF c/o Eike Amthauer
Yggesbovägen 5
38897 Halltorp
Telefon: 073-0724583
Org. nr. 802456-5114
ordforande@smhf-herp.se