Nästa aktivitet

Senaste bildernaFölj oss på Facebook

SmHF på Facebook

Bli medlem

Bli medlem idag!

Bloggalternativ


Skriv eller redigera inlägg
Hur skriver man inlägg?

Smålands Herpetologiska Förening

Recension av Zim & Smith: Reptiles and Amphibians (Golden Guide)

framsida 100x150 Recension av Zim & Smith: Reptiles and Amphibians (Golden Guide)
Recension av Zim & Smith: Reptiles and Amphibians (Golden Guide)

2011-08-01


Recensent: Dennis Hägg
ISBN: 1-58238-131-3
Pris: 57kr - köp den här
Summering: Billig men inte värd att köpa

Det här är ingen bok jag skulle rekommendera någon att köpa, det finns betydligt bättre fälthandböcker och även om de kostar lite mer är det värt att lägga en slant extra på en bok som faktiskt är användbar.

Betyg:
1


Jag fick för ett par veckor sedan ett mail från Adlibris med ett presentkort på 50kr, vilket jag kände mig tvungen att nyttja. Hade inte tänkt spendera mycket mer pengar än så och började därför leta herpetologiska böcker i 50kr-klassen och hittade denna bok. Sökte lite snabbt på nätet och hittade följande beskrivning av den:

”Using clear text and detailed illustrations, Golden Guides from St. Martin’s Press present accurate information in a handy format for the beginner to the expert. These guides focus on what your students are really going to see. They are easy to use: detailed, full-color illustrations, text, and maps are all in one place. They are easy to understand: accurate, accessible information is simplified without being misrepresented. They are authoritative, containing up-to-date information written experts and checked by specialists.And they are portable: handy and lightweight, designed to fit in a pocket and be carried anywhere.”

Lät bra för att vara i det närmaste gratis så jag beställde den. Boken är liten och smidig och ryms i bakfickan, den innehåller beskrivingar av drygt 200 arter reptiler och amfibier som man kan hitta i Nordamerika och är antagligen tänkt att man ska ha med sig i fält.

Det första som slog mig var att de vetenskapliga namnen på djuren saknades, och eftersom boken är på engelska finns alltså endast engelska namn på djuren på varje arts sida. Däremot finns ett index i slutet av boken där de vetenskapliga namnen listas, dock på ett mindre överskådligt sätt.

Illustrationerna känns ”gammeldagsa” och hör inte till de bästa jag sett. Artbeskrivningarna är väldigt kortfattade och innehållet varierar lite mellan olika arter men beskriver oftast lite om födan de äter, hur stora de är (i tum) och hur de ser ut. För varje art finns även en karta över USA med utbredningsområdet (även för arter som finns i Kanada/Mexico visas endast kartan över USA). Texten känns överlag som riktad mot nybörjare eller yngre läsare.

uppslag 350x233 Recension av Zim & Smith: Reptiles and Amphibians (Golden Guide)

Ett uppslag ur Reptiles and Amphibians

Några nycklar finns inte, något jag anser bör finnas för att man ska kunna kalla det ”fälthandbok”. Det saknas även ett överskådligt index om man snabbt vill slå upp en speciell art. Däremot har den ett fåtal sidor med bl.a. lite information om bevarande av dessa djur och illustrationer av en del grod-/paddyngel, vilket känns positivt.

Det här är dock ingen bok jag skulle rekommendera någon att köpa, det finns betydligt bättre fälthandböcker och även om de kostar lite mer är det värt att lägga en slant extra på en bok som faktiskt är användbar.

Komplett titel: a Golden Guide from St. Martin’s press. Reptiles and Amphibians. Revised and updated.

Författare: Herbert S. Zim, Hobart M. Smith.

Utgiven av: St. Martin’s press, år 2001.

Se alla recensioner på vår litteraturlista

 Recension av Zim & Smith: Reptiles and Amphibians (Golden Guide)

Om författaren Dennis Hägg

Sekreterare och webmaster i SmHF.


1 augusti, 2011 kl 15:28, , Bokrecensioner, 0 kommentarer


Kommentera


Kommentarer som läggs in visas även automatiskt på vår Facebooksida

Logga in med: Eller fyll i följande fält:
Kontakt


SmHF c/o Eike Amthauer
Yggesbovägen 5
38897 Halltorp
Telefon: 073-0724583
Org. nr. 802456-5114
ordforande@smhf-herp.se